Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu
PastryworldUTHM@blogspot.com. Powered by Blogger.
RSS

Information


KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH 
DAN PASTRU RAPUH BERGULA.


a) Pastri Keras (Hard) 
1. Kadar Lemak atau telur tidak mencukupi.
2. Kadar bahan pelembab tidak mencukupi.
3. Kadar bahan pelembab berlebihan.
4. Adunan digaul terlalu lama.

b) Pastri Mengecut (Shrunken)
1. Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
2. Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
3. Kadar bahan pelembab berlebihan
4. Doh tidak direhatkan sebelum digunakan

c) Rupa Bentuk Tidak Menarik(Poor Shape)
1. Kesalahan teknik mencanai.
2. Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
3. Adunan digaul telalu lama
4. Kadar bahan pelembab berlebihan

d) Pastri Terlalu Rapuh(Soft-crumbly)
1. Kadar sebuk penaik berlebihan
2. Kadar lemak berlebihan
3. Kadar gula berlebihan
4. Adunan tidak digaul rata.

e) Pastri Agak Berminyak Dan Lembab (Soggy) 
1. Kadar cecair berlebihan
2. Suhu ketuhar terlalu sejuk
3. Masa membakar terlalu pendek.




  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

0 comments:

Post a Comment

Followers