KESALAHAN DALAM PENYEDIAAN PASTRI RAPUH DAN PASTRU RAPUH BERGULA.
a) Pastri Keras (Hard)
1. Kadar Lemak atau telur tidak mencukupi.
2. Kadar bahan pelembab tidak mencukupi.
3. Kadar bahan pelembab berlebihan.
4. Adunan digaul terlalu lama.
b) Pastri Mengecut (Shrunken)
1. Kadar lemak atau telur tidak mencukupi
2. Kadar bahan pelembab tidak mencukupi
3. Kadar bahan pelembab berlebihan
4. Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
c)
Rupa Bentuk Tidak Menarik(Poor Shape)
1. Kesalahan teknik
mencanai.
2. Doh tidak direhatkan sebelum digunakan
3. Adunan digaul telalu lama
4. Kadar bahan pelembab berlebihan
d)
Pastri Terlalu Rapuh(Soft-crumbly)
1. Kadar sebuk penaik
berlebihan
2. Kadar lemak berlebihan
3. Kadar gula berlebihan
4. Adunan tidak digaul rata.
e)
Pastri Agak Berminyak Dan Lembab (Soggy)
1. Kadar cecair berlebihan
2. Suhu ketuhar terlalu sejuk
3. Masa membakar terlalu pendek.
| |
RESIPI KEK PAUN OREN
1 year ago
0 comments:
Post a Comment