PASTRI RAPUH
100 gm Tepung Gandum
50 gm Marjerin
2 sudu besar Air Sejuk (Air ais)
¼ sudu the Garam
Cara Menyediakkanya : -
1.
Ayak Tepung gandum bersama garam.
2.
Gaul ramas tepung dengan marjerin dengan hujung
jari hingga rata.
3.
Buat lubang di tengah-tengah adunan dan masukkan
air.
4.
Uli perlahan-lahan dengan menggunakan hujung
jari sehingga menjadi seketul doh.
5.
Gunakan pastry seperti yang dikehendaki mengikut
resepi.
CROISSANT
Bahan - bahan
500 gm Tepung Gandum
90 gm Gula
350 ml Butter
15 gm Yis
Sedikit Garam
Telur untuk kilatkan croissant
Tepung untuk dusting
Cara-caranya :-
1. Masukkan tepung, gula, garam, yis dan susu kedalam mixer, pukul selama 8 -10 minit.
Dah siap pukul, taburkan tepung sikit (dust),
cantikkan doh siki dan biarkan dia naik 2 kali ganda (1.5-2 jam). Seeloknya tutup dengan towel basah.
2. Sementara tunggu doh naik, kita siapkan butter.
Letakkan butter di atas cling wrap & tutup dia atasnya dengan cling
wrap.
Penyekkan dengan tangan sikit, & lepas tu lenyekkan dengan roller
pin.
(jadikan dia bentuk 4 segi). Tak jadi 4 segi pun takper.
Lepas tu simpan
mentega tu dalam peti sejuk sekejap sementara tunggu doh naik.
(jgn sampai
terkeras sangat pulak mentega ni nanti, agak2..) butter ni saya lenyek panjang
sangat..kalau u all buat, pendekkan sikit
3. Bila doh dah ready..kita canai doh supaya jadi 4 segi panjang.
letakkan
mentega di tengah doh & lipatkan doh tersebut (mcm kita lipat kain)
supaya
bertemu antara satu sama lain). Pasti kan doh cover kesemua butter yag kat
dalam tuu..
4. Bila dah lipat, kita canai lagi sekali.
Kali ni..pastikan lipatan
yang bertemu mula2 tadi dalam posisi menegak (12 o'clock & 6 o'clock).
Canai memanjang dan lipat lagi sekali.
Balutkan dengan cling wrap dan simpan
dalam peti sejuk selama 30 minit.
5. Keluarkan dari fridge, canai lagi mcm proses no.3,
simpan lagi dalam fridge.
Bila cukup 30 minit keluarkan dan ulang lagi proses yang sama.
6. Canai nipis doh senipis 0.4 - 0.5 cm dalam bentuk 4 segi memanjang.
Kemudian kemaskan bahagian tepi doh degan pisau.
7. 1.
Gulung doh dari bawah ke atas, seperti dalam gambar.
Ulang
sehingga habis. Rehatkan untuk doh membesar 2 kai ganda.
Sapukan telur di
atasnya dan bakar (15 minis - 190C).
0 comments:
Post a Comment